Hoeveel expertise en kennis heb je als ondernemer die ook coacht?


Van de week had ik een gesprek over ondernemers die coachen zonder diploma. Ik vind dit eng als ik dit hoor. Omdat je met andermans overtuigingen aan de slag gaat. Die overtuigen zijn opgebouwd in iemands leven. Dit is met een reden gebeurd. Iedere klant heeft een andere persoonlijkheid en zijn of haar redenen. Daarom is ook een andere aanpak van coachen nodig. Als iemand coacht vanuit alleen een spirituele ingeving of alleen uit eigen leerlessen, betekent niet dat dat niet goed is. Maar wil je je klanten het beste geven? Een goed gevulde rugzak is nodig om op maat te kunnen coachen.

Een rugzak vol kwalitatieve goede methoden en jaren zelfreflectie vanuit verschillende percepties. Zelf heb ik de beroepsopleiding relatiecounsellor gevolgd. Doordat counsellor een vrij beroep is, kan iedereen een eigen invulling geven aan deze functie. De aanpak van counsellor tot counsellor kan dus verschillend zijn. Sommige counsellors werken, net zoals ik, vanuit een holistisch perspectief. Dit houdt in dat we kijken naar het totale plaatje van de mens. Zowel naar de psychische, fysieke, sociale en emotionele kant. Voor mij staat dit nooit los van elkaar. Anders dan bij therapieën, waar wordt gegraven in het verleden, richten we ons vooral op het zelf oplossend vermogen van de klant. En je coacht een klant om zich te ontwikkelen. Met een duidelijk doel voor ogen.

Met welke meerwaarde of expertise wil je je klant helpen? Een coach of counsellor die zonder een goede diploma werkt mist een sterke basis. De kwaliteit van een coach of counsellor wordt eigenlijk al bepaald bij de keuze van de opleiding.

Mijn opleiding gaf mij kennis over gesprek- en communicatietechnieken. Het zorgt dat ik een gedegen inzicht en kennis heb over psychosomatische klachten en methodieken denk aan RET (rationeel emotieve therapie), TA (transactionele analyse) en NLP (neuro linguïstisch programmeren), coaching- en counsellingtechnieken.

Naast het opdoen van een sterke basis, het bepalen van jouw kwaliteiten, rond je de beroepsopleiding af met het schrijven van een scriptie. Tijdens het schrijven van je scriptie deel je je kennis en expertise over een specifiek onderwerp gericht op het coachen.

Het allerbelangrijkste wat daarmee samengaat, is de fase en het proces tijdens de studie waar je wordt geconfronteerd met jezelf. Je leert tijdens dit proces wat de kracht is van jouw methode en hoe je jouw methodieken op de juiste wijze kan inzetten naar de klant. Het eigen maken van de leerstof is een mooie reis naar het examen. Het examen is een moment of je de leerstof en kennis eigen hebt gemaakt. En pas daarna begint de reis van amateur naar een professioneel.

Tijdens de vele trainingen en workshops die ik volgde heb ik mezelf gespecialiseerd/ ontwikkeld om direct te zien waar het stagneert bij een klant/ persoon. Een kleine greep van trainingen en workshops die ik heb gevolgd buiten de opleiding relatiecounsellor, zijn o.a. Tera- Mai Reiki, Kern- meditatietraining, EFT ( Emotional Freedom Techniques) en Universele energie.

De mind vind ik ook zeer interessant. Een basis hypnose training gaf me inzicht in het gebruik van woorden en de mind. En de Jump methode leerde me hoe ik heel snel bewust kon worden van een oordeel hebben. Ook heb ik trainingen en workshops gevolgd op het gebied van coaching en of hulpverlening. Dat was uiteenlopend van huiselijk geweld, seksueel overschrijdend gedrag tot en met kindermishandeling. Psychische ziekten en arbeid, autisme spectrum stoornis, ADHD verstandelijke beperkingen, PTTS en weerstand tegen arbeid. Waar casuïstiek en intervisie nodig was als professional. Juist om te blijven reflecteren op je eigen manier van handelen in het coachen.

Dit is in het kort mijn pad van een amateur naar een professioneel met expertise. Altijd willen leren van de beste. Openstaan wat mijn persoonlijke ontwikkeling van mij vraagt en ernaar handelen.

Hoe blijf jij jezelf ontwikkelen om je klanten altijd het beste te willen geven? Vergeet niet de leerstof eigen te maken. Hierdoor ontwikkel je een expertise. En wordt je een professional vanuit authenticiteit. 

Mijn volgende opleiding staat ook al op de agenda. Welke opleiding dat is hou ik nog even voor mezelf. Ik kan je wel vertellen dat het mijn expertise naar een hoger level tilt.

Dat wil jij als succesvolle ondernemer die coacht toch ook?

Groet, Gaby

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top